Kööpenhamina


Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina on myös maansa suurin kaupunki. Asukkaita Kööpenhaminassa on virallisesti noin puoli miljoonaa, mutta koko Kööpenhaminan metropolin alueella asukkaita on lähes kaksi miljoonaa. Enemmän kuin joka kolmas tanskalainen asuu pääkaupungin välittömässä läheisyydessä. Vastaava suhde Suomessa on noin joka viides. Kööpenhamina on tanskaksi København ja englanniksi Copenhagen.


Maat mantereella, pääkaupunki saarella.
Tanska on siitä eriskummallinen valtio, että sen pinta-alasta suurin osa on mantereella, mutta pääkaupunkin on saarella. Tämä lienee perua ajalta jolloin Själlanin saari, jolla siis Kööpenhamina sijaitsee, oli keskellä Tanskan valtiota. Eteläinen Ruotsi, eli Skåne ja Tanskan puoleinen rannikko kuuluivat Tanskan kuningaskuntaan.

Nähtävyyksiä
Kööpenhaminen tivoli, postimerkki 1974Kööpenhaminan kaupungissa tärkeimmät nähtävyydet ovat aivan keskustan tuntumassa. Raatihuoneen tori on kaupungin keskus. Sieltä on hyvä aloittaa tutustuminen Kööpenhaminaan. Torin Eteläpuolella sijaitsee kuuluisa Kööpenhaminan tivoli. Torin ja tivolin välissä kulkee välissä kulkee H.C.Andersen Boulevardi. Louis Tussaud:n vahamuseo sijaitsee Kööpenhaminan tivolin kanssa samassa korttelissa, tarkemmin sanottuna tivolikorttelin raatihuoneen puoleisessa kulmassa. Koilliseen torilta lähtee Kööpenhaminan kuuluisa kävelykatu Strøget. Kartoissa Strøget on merkitty usein Fredriksberg gade:ksi ja jatkuen Nygadena. Torin varrella on myös yksityinen Ripley's, Believe or Not museo. Kansallismuseoon päätyy kun suuntaa kaakkoon Raatihuonneen Ripleys's museon välistä. Matkaa on muutama sata metriä. Hard Rock Cafe löytyy kun torilta suuntaa Vesterbrogadea lounaaseen. Kahvila sijaitsee tivolin sisäänkäynnin (erään niistä monista) vieressä.

Ilmasto
Kööpenhaminan ilmasto lähempänä Keski-Euroopan kuin Suomen ilmastoa. Talvella saattaa sataa lunta, mutta pysyvää lumipeitettä ei saada edes joka talvi. Kevät alkaa aikaisin ja jo pääsiäisen aikaan kevät alkaa vaihtua kesäksi. Kevät muutenkin kauneinta aikaa Kööpenhaminassa, luonto on juuri herännyt ja sateita on vähän. Meren läheisyydestä johtuen kesällä ei ole niin tukahduttavan kuuma kuin Keski-Euroopassa. Siitä pitävät huolen ajoittain kaupunkia piiskaavat sateet. Kesä jatkuu Kööpenhaminassa myöhemmäksi kuin Suomessa, mutta sateet ja kova tuuli eivät houkuttele ulkoilmaan.

Kieli
Tanska kuuluu skandinaaviseen kieliperheeseen. Se on melko lähellä norjaa ja ruotsia. Jotkut sanovat, että tanskalaiset puhuvat kuin kuuma peruna olisi suussa. Tanskan kieli on saanut paljon vaikutteita saksasta ja on vähän kuin ruotsin ja saksan yhdistelmä. Huonot puolet molemmista kielistä tiesi joku vääräleuka veistellä.
Tanskalaiset puhuvat erinomaisen hyvin englantia. Saat palvelua lähes missä tahansa englanniksi.

Tanskalaiset
Tanskalaiset ovat melko leppoisaa ja suvaitsevaista kansaa. Valtiovaltaa ei kaivata määräilemään jokaisesta arkielämän pikku asiasta. Tupakoida saa kauppakeskusten käytävillä ja alkoholia myydään jo 16 vuotiaille (anniskelun ikäraja 18 vuotta). EU direktiivejä noudatetaan, jos siitä on jotain hyötyä, muuten tehdään kuten tahdotaan. EU äänestyksissä äänestetään varmuuden vuoksi "nej": ei sieltä mitään hyvää tule kuitenkaan. Paitsi ruhtinaalliset tukiaiset Tanskan maataloudelle. Suomalaisiin tanskalaiset ovat aina suhtautuneet positiivisen kunnioittavasti. Suomalaisten maine on hyvä ja ruotsalaista "finne igen" asennetta siellä ei ole koskaan edes ollut.

Liikenne
Keskustassa liikkuu parhaiten jalan niin ostoksille kuin nähtävyyksiä katsomaan. Kaupunkipyöriä on myös vaihtelevasti saatavilla. Pyörillä ei saa ajaa mihin tahansa vaan niiden käyttö on rajoitettu ydinkeskustan alueelle. Esimerkiksi Langebron sillan toisella puolella olevalle Kööpenhaminan kasinolle ei pidä citypyörällä ajaa.
Jos vähänkään pidempään viettää aikaa Kööpenhaminassa niin kannattaa hankkia oma polkupyörä. Niiden käyttö on siellä yleisempää kuin ehkä missään muualla länsimaissa. Eikä ihme, ilmasto sallii pyöräilyn läpi koko vuoden. Pyöräteitä on paljon ja tasamaalla on helppo polkea. Ainoa ongelma on usein kovaa puhaltava tuuli ja syystalvisin vaakasuoraan piiskaava sade.
Metro ja muu julkinen liikennne toimii myös hyvin. Pidempään oleskeluun kannattaa hankkia kuukausi- tai joku muu aikakortti. Turistin kannattaa harkita Kööpenhaminakorttia, jolla paitsi voi ilmaiseksi liikkua julkisilla kulkuvälineillä, pääsee myös ilmaiseksi moniin paikkoihin kuten museoihin ja saa alennuksia monista paikoista.
Taksilla liikkuminen on suurin piirtein Suomen hinnoissa tai vähän kalliimpaa. Ruotsista poiketen taksin hinnoittelu on säädeltyä, siis samoin kuin Suomessakin. Tämä on pitänyt hinnat kurissa ja taksien toiminnan asiallisena.
Autot ovat Tanskassa maailman kalleimpia. Tämä näkyy myös siinä, että auton vuokraaminen on kallista. Autokanta on vanhaa. Tämä lohduttaa suomalaisia, löytyy edes yksi maa missä ihmiset ajavat vanhemmilla autoilla kuin suomalaiset.
Kööpenhaminan lentokentältä tehdään runsaasti kansainvälisiä ja mannertenvälisiä lentoja. Onhan se pohjoismaisen SAS:n pääkenttä.

Ostokset
Yleisesti hyvänä ostospaikkana pidetään kävelykatua eli ströketiä. Tämä johtuu siitä, että moni turistioppaan kirjoittaja viitsi ei pidemmälle mennä. Kävelykadulta löytyy paljon pieniä turisteille suunnattuja kauppoja ja hinnat ovat olosuhteisiin nähden ihan kohtuullisia. Kunnollisia ostoskeskuksia ei keskustan alueelta juuri löydy. Lähin suurempi ostoskeskus on FiskeTorvet, joka sijaitsee keskustasta suoraan etelään. Raatihuoneen torilta matkaa kertyy noin 1,5 kilometriä, joten sinne pääsee aivan hyvin myös kävellen.
Toinen aivan uusi ostoskeskus, Fields, sijaitsee Örestadissa. Sinne pääsee parhaiten metrolla tai junalla. Pikajunaan ei kannata nukahtaa tai voit herätä Tukholmassa. Fields mainostaa olevansa Pohjoismaiden suurin ostoskeskus, yksi niistä monista. Jos ostoskeskuksen kokoa mitataan kuutiotilavuudella, niin silloin väite voi pitää paikkansa. Yleisilme on ilmava: käytävät ovat leveät ja katto korkealla.
Ruokakauppoja ei ydinkeskustasta myöskään löydy. (Jos jollain on parempaa tietoa, niin voisiko ystävällisesti kommentoida tätä viestiä.) Melkoinen määrä 7-11 (seven-eleven) kioskeja ja muutama ulkomaalaisten ylläpitämä tupakkakauppa-kioski-mitäliemyyvätkään yhdistelmäkauppa. Ainut edes vähän ruokakauppaa muistuttava kauppa löytyy rautatieasemalta. Hintataso ja tarjonta on samaa luokkaa kuin hyvin varustetulla suomalaisella huoltoasemalla. Ihan kohtalainen siis. Rautatieasemalla on muutenkin ihan mukavia ja edullisia pikkukauppoja, joista on hyvä ostaa tuliaisia tai jotain muuta pikkutavaraa. Hintataso on selvästi halvempi kuin turistien kansoittamalla kävelykadulla.

Ruokailu
Eniten ruokapaikkoja löytyy kävelykadulta eli sieltä Strøgetiltä. Hinnat eivät kävelykadulla ole sen kalliimpia kuin muuallakaan, annokset vain ovat vähän pienemmät. Raatihuoneen torin varrelta löytyvät kansainväliset pikaruokapaikat Burger King, McDonald's ja KFC. Jos aikoo käydä tivolissa niin ruokailu kannattaa ajoittaa sinne. Ostoskeskusten yhteydessä on myös paljon hyviä ruokapaikkoja.

Tanska ja Kööpenhamina muualla verkossa:

3 kommenttia:

  1. Oi tosi kiva että joku jaksaa tehdä tämmösiä, kiitos tosi plajon sain hyviä vinkkejä! =)

    VastaaPoista
  2. Erittäin hyvä kirjoitus, ruokakaupoihin tarkennus esim. vesterbrogade:lla n. kilometri tivolilta löytyy lidl, fotex, netto ja irma, kaikki siis ruokakauppoja. Netto esim. on auki 24 asti.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvistä vinkeistä, olen huomannut että pääsee halvemmalla kun tutkii matkakohteen hintatasoa ja tarjontaa ennen matkaa. Parhaat vinkit yleensä olen löytänyt blogeista, koska ihmiset kirjoittavat rehellisesti toisin kuin matkakohdekuvauksissa yms :)

    VastaaPoista